Коментарът му бе по повод призива на Борисов към Жозеп Борел да защитава интересите на ЕС

Сръбският външен министър Ивица Дачич с остро изказване. Пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич призова „Борисов да зачита позицията на ЕС относно независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел”, предаде БГНЕС. Коментарът му бе по повод призива на Бойко Борисов към Борел да защитава интересите на ЕС. Според Дачич „позицията на ЕС била, че Косово не е независимо".

Общо 23 държави от ЕС обаче са признали независимостта на Косово.

„Позицията на ЕС не е, че Косово е независимо”, обърна се Дачич към българския премиер Борисов. „Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден”, каза Ивица Дачич, чиято страна не е член на ЕС. Дачич беше най-близкият сътрудник и дългогодишен говорител на Милошевич, включително и по време на агресията срещу Босна и Херцеговина и Хърватия.

Дачич в Познан: Лидерите на ЕС говорят против разширяването

Миналата седмица властите във Вашингтон призоваха "Дачич да спре да унищожава американските банкноти, защото тове е престъпление", след като Дачич собственоръчно написа върху стодоларова банкнота "Косово е сръбско".

Сръбският вицепремиер твърди, че "САЩ подготвят предложение за разрешаване на косовския въпрос, което означавало Белград да спре с лобирането за оттеглянето на признаването на независимостта на Косово, а в замяна властите в Прищина да премахнат митническите такси за сръбските стоки". Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До момента над 100 държави са признали независимостта му, включително и България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.