Сръбският външен министър направи остро изказване срещу думи на премиера Бойко Борисов

Дипломатическо напрежение между София и Белград. България вика посланика на Сърбия у нас заради остро изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов.

В интервю за сръбската телевизия Ивица Дачич остро напада българския премиер заради изказване по време на брифинга след срещата на Берлинския процес. Там Борисов отговори на журналистически въпрос как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за дипломат номер 1 на Евросъюза, след като неговата страна не признава Косово.

Дачич към Борисов: Позицията на ЕС не е, че Косово е независимо

„По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, заяви тогава Борисов.

Последва и реакцията на Ивица Дачич.

„Той не може да казва на Испания, която не е признала Косово, да не си защитава интереса, а да защитава интересите на Европейския съюз. Бойко, да ти кажа едно нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Значи ти, Бойко, имаш за задача да подкрепяш позицията на Европейския съюз, а не да четеш лекция на Борел!”, заяви Дачич.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава.  Останалите 23, сред които и България, са признали Косово за независима държава. Заради реакцията на сръбския външен министър в понеделник сръбският посланик у нас ще бъде привикан във външното ни министерство за обяснение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.