Концесионерът на плажа в Приморско: Шофьорът на джипа е преминал през всички забранителни табели

Джип затъна в пясъка на плажа "Перла" край Приморско. Клип заснет от туристи на плажа показва как тежката машина не може да излезе от водата, след като е закарала джет до там. В опит да бъде изтеглен джипа на плажа е докаран дори и багер. Министерство на туризма ще наложи веднага глоба на концесионера, заради допускането на автомобила на територията на плажа до водата.

Джип затъна в пясъка на плаж край Приморско

В ефира на „Здравей, България” концесионерът на плажа Лъчезар Захариев обясни: „Това се случва вчера по обяд, когато наистина плажът е пълен. Въпросният нарушител е преминал през всички забранителни съоръжения, които сме поставили на плажа. Не е отразил табелите за забраняване за преминаване на превозни средства, за джипове, за АТВ-та и мотори. Не е спазил и забележката на момчето, отговорно за моторния коридор да не влиза с автомобила си. Дал е „мръсна газ” през тези 20 м и след това в рамките на 15 секунди джипът е затънал”.

Самият плаж е 130 хил. кв. м. трудно могат да се опазят, добави концесионерът. По думите му веднага след като е извършил нарушението, на водача са снети показания.

Явор Шишков от Министерството на туризма заяви, че ведомството се е самосезирало от репортажа по медиите. Ако установим, че има неизпълнение на договора, на дружеството концесионер ще бъде наложена глоба в размер на около 6000 лв.

„Глобата, независимо от стойността и размера й, винаги е много, тъй като на практика  ние освен този начин – чрез табели, чрез устни забележки, ние други юрисдикции за защита на плажа нямаме”, каза още концесионерът Лъчезар Захариев.

Според собственика на джипа обаче в събота следобед не е имало нито табели, нито ограждения. Концесионрът обаче твърди, че тези табели са премахнати от самия нарушител. 

Собственикът на машината, който е лицензиран състезател по джет ски, обяснява случката като нелеп инцидент. Както обикновено отишъл да пусне джета си на вода, защото в края на седмицата предстои международно състезание.

"Закъсахме, извадихме джипа,никакъв проблем, но тук влизаме да караме и да тренираме. Това е мястото, което ни е посочено, където се пускат джетове. Тук нямаше бариери, виждате направена е изрично тази естакада миналата година точно с тази цел - да може да се пускат джетовете. Никой не е оказвал забрана да каже: "Не, не може да влизате,забранено" и т.н.", заяви собственикът на джипа Христо Щърбанов.

Ползвателите на джетове са категорични, че трябва да се помисли и за облекчаване на достъпа на машините до водата. 

"Вкарват се джетовете така, защото един джет е към 480 килограма. Няма начин просто да се вкарва на ръце. Непосилно е", обясни Щърбанов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, която посети плажа, обясни, че собственикът на джипа няма как да бъде глобен от министерството, тъй като това е в правомощията на МВР и на прокуратурата. Засега санкцията ще бъде само за концесионера.

„Концесионерът е длъжен да следи това. Има три водни коридора. Ако трябва ще си засилят вниманието в тази част на плажа. Не е необходимо да се обезопасява целия плаж, а и е невъзможно. Има обаче три водни коридора и е необходимо веднага да ни сигнализират. В случая, сигнал към нас не беше подаден от концесионера, а ние се сезирахме от това, което се случва в медиите и в социалните мрежи”, каза Ангелкова.

Тя обяви, че е обсъждано повишаване на санкциите за концесионери.

Репортер: Цеца Алексова

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.