Той е задържан за 72 часа

Софийската градска прокуратура е обвинила и задържала за 72 часа младеж, заподозрян за хакерските атаки срещу НАП. 20-годишният Кристиян Бойков вече е разпитан. Разследващите тръгнали по следите му, след като установили данните от уникалното потребителско име, с което проникнал в софтуера на НАП. 

Борисов възхитен от хакера: Уникален е, имаме истински вълшебници (ВИДЕО)

Обвинението му е за това, че от неустановена дата до 15 юли 2019 г. неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура. За подобно престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лева.

Младият мъж е познат на зрителите на NOVA. Показахме ви го преди две години в "Господари на ефира", когато разказа как е разбил сайта на Министерството на образованието. 

По-рано днес началникът на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП Явор Колев съобщи пред NOVA, че има заподозрян за хакерските атаки, който е бил задържан във вторник следобед.

„Служител е на компания за киберсигурност. В рамките на задълженията си тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”, съобщи Колев.

Заподозреният хакер, който в писмо до NOVA, се представяше за руснак, женен за българка, се оказа 20-годишен младеж, работещ като "бял хакер" във фирма в София. Живеел в "Студентски град" с приятелката си. Арестуван е на работното си място.

ЕКСКЛУЗИВНО: Говори авторът на хакерската атака срещу НАП

„Иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, които съдържат данни за неговата съпричастност. С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен към тази атака”, заяви Колев.

Анонимни хакери твърдят, че притежават данните на милиони българи

Целта на атаката срещу НАП била себедоказване, смятат властите.

„Тук мотивът е да се докажат възможностите да се стига до такава информация”, коментира Колев.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалисти - психолози, IT експерти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев. 

От Софийската градска прокуратура допълват, че в хода на разследването е установено, че файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества - три имена, ЕГН-та на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. 

Действията на хакера нямат връзка с дейността на фирмата, в която работи, се казва в прессъобщението на СГП.

Проблемът със системите в държавните институции според  IT-специалист е това, че не се спазвали добри практики.

„Сертификатите за сигурност, които всички институции имат, са покрити фиктивно, задължително е да се правят тестове. Доста често работата не е свършена качествено, не е защитена всяка една система, която се изработва”, коментира пред NOVA Алекс Иванов, IT-специалист.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов актовете на подобна намеса са неизбежни.

„Това са неизбежни актове на намеса, нивото на софтуера се повишава непрекъснато, има все по-съвършени възможности, младите го приемат като една игра, България не е извън Европа и извън света”, коментира Валери Симеонов.

„Трябва да е ясно, че зловредните действия в интернет се наказват от закона, извършителите на тези действия попадат под ударите на закона”, заяви Явор Колев.

Доказателствата към този момент показвали, че скандалната атака е извършена от България. Разследването по случая продължава.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.