За черния пазар на информация – разказва Иван Петков

Така нареченият „НАПлийкс” е най-големият теч на лични данни у нас и засяга практически цялото икономически активно население на страната.

Въпреки че знае как да се пази от кибератаки, Иван Петков също е от потърпевшите. За черния пазар на информация и технологията на хакването разказва един вътрешен човек. С белия хакер Иван Петков разговаря Христиания Червенкова.

САМО ПО NOVA: Говори обвиненият за хакерската атака срещу НАП (ВИДЕО)

Данъчните бяха хакнати, последва дигитален „Чернобил”. Пробивът в НАП е удар по киберсигурността на държавата, казват програмисти.

„Всичко може да бъде хакнато  - от Facebook до големи бази данни”, разказва Петков.

В интернет пространството върлуват бели, сиви и черни хакери. Иван е от отбора на добрите. Експертът по киберсигурност противодейства със защити на лошите хакери в интернет, които атакуват сървъри с ценна информация. Иван казва, че няма непробиваема защита. Не може обаче и да не оставиш никакви следи.

Фишинг измами, банкови измами, изнудване. Това са само част от престъпленията, които могат да се извършат с изтеклите лична и финансова информация от сървърите на НАП.

След хакерската атака: Колко са сериозни нанесените щети?

От хакване на профила ни във Facebook, през разбиване на паролата на имейла ни до следене, телефонни разпечатки и корпоративен шпионаж предлагат хакерите от тъмната мрежа.

А добрите хакери препоръчват на държавата - да сканира редовно електронните си системи за сигурност. За да не се стига до втора дигитална катастрофа.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.