Според него политици от „Да, България” са използвали ситуацията около хакерската атака

Изтичането на личните данни на над 5 милиона българи  от системата на НАП стана повод за изключително разгорещен обществен дебат за това доколко защитени са нашите данни.

Възможно ли е обаче хакерската атака да е политическа поръчка и дали се притеснява за своите данни след изтичането на информацията - коментар по темата направи евродепутатът от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев.

„Информацията, която е налична в НАП от 11 години - откакто съм в политиката, е публично достояние и на сайта на Сметната палата, и на страницата на КПКОНПИ, така че не съм притеснен. Виждаме, че е ровено в бази данни на онкодиспансер. Да се използва за политически серии такъв тип данни е гнусно”, каза Радев.

Антимафиоти влязоха във фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Евродепутатът призовава не само прокуратурата, но и Агенцията за защита на личните данни да наложат високи санкции. „Нека да използваме всички възможности, които ни дава законодателството, защото виждаме, че кибератаките и кибертероризмът се случват навсякъде - и в Европа, и в България”, коментира в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” евродепутатът.

Според Радев политици от „Да, България” са използвали ситуацията около хакерската атака, за да искат оставката на финансовия министър и да извлекат политически цели.

„Не мога да кажа защо и моето име е замесено. Преди няколко седмици станах зам.-председател по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Може би атаката идва заради това”, заключи Емил Радев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.