От БСП пък искат правителството да бъде задължено да осигури безплатна смяна на личните документи на всички засегнати от атаката срещу приходната агенция

„В най-скоро време – от следващата седмица временната комисия, която ще изяснява фактите  с източването на данните от НАП, ще започне работа. Естествено изслушване на отговорните институции”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Александър Иванов, един от членовете на временната анкетна комисия и депутат от ГЕРБ.

Той уточни, че само 189 души са с изтекли чувствителни лични данни при изтичането на данни от институцията.

НАП: Не се налага хората да сменят личните си документи (ВИДЕО)

От БСП пък искат правителството да бъде задължено да осигури безплатна смяна на личните документи на всички засегнати от атаката срещу приходната агенция. Това е изключително голям проблем, защото управлението не се справи със задачата да защити косвено правата на гражданите по конституция. Ясно е, че всички институции, които не се справиха с това, ще тръгнат да успокояват хората”, коментира народният представител от БСП Лало Кирилов.

След хакерската атака: НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

Александър Иванов е категоричен, че е имало проблем, но българите могат да бъдат спокойни. Нямало нужда и  да сменяме личните си карти. „Няма как да им се прехвърли имущество, коли, да се теглят кредити от тяхно име без да бъдат те там. Освен ако някой не извършва злонамерено действие”, обясни той.

Работата на комисията ще продължава 2 или 3 месеца, заключи депутатът от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.