Институциите се събраха на извънредно заседание

Институциите на извънредно заседание заради многото пътни инциденти във Варненска област. Само за първото шестмесечие на тази година, броят на загиналите при пътно транспортни произшествия във Варна се е увеличил със 75%, а на пострадалите с близо 50%. Или казано по друг начин, тежките ПТП-та за този период са 330, загиналите са 2- ма, а 437 са ранените в катастрофи. Основната причина за катастрофите е превишената скорост, а фактът, че статистиката става все по-страшна, накара институциите да  вземат сериозни мерки.

Най-много катастрофи са станали заради превишена скорост. „Основната причина е несъобразена скорост и отнемане на предимство", каза главен инспектор Петко Камбуров от „Пътна полиция" - Варна.

Не рядко зад волана сядат и хора, които не са в състояние да шофират. „Другата негативна тенденция е заради употреба на алкохол и наркотици и неумение да управлява”, каза Милена Крумова от Агенция за пътна безопасност.

Полицията разкри основните причини за тежките верижни катастрофи у нас

Много са случаите и на катастрофи, предизвикани от неправоспособни водачи. А според кмета на Варна решението е само едно.

"За мен е важно санкциите да се увеличат драстично и тези деяния да бъдат криминализирани. Липсата на страх и отговорност е една от причините тези хора да се качат на автомобилите, без да имат право на това и да имат подготовка”, заяви Иван Портних. 

Заради всички жертви и ранени на пътя институциите във Варна взимат спешни мерки. Така освен всекидневния контрол на пътя, на някои участъци ще се сложат нови ограничения и маркировка.

Пътят Варна – Бургас е един от най-натоварените особено в последните дни на седмица през лятото и по него почти всяка седмица стават катастрофи. И въпреки че по този път се  движат много туристи, от „Пътна полиция” казват, че не те предизвикват повечето катастрофи.

„Погледнато пропорционално нашите водачи са повече и техните нарушения са повече", заяви старши инспекторът Драгомир Ганчев от "Пътна полиция" - Варна.

За първите шест месеца са хванати 24 водачи, карали мотоциклети без книжка. Издадени са десетки актове и фишове, глобени са и пешеходци. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.