Мъжът не е бил имунизиран срещу заболяването

29-годишен мъж от Варна е заболял от морбили. Той е настанен в Инфекциозната клиника в града, след като дълго време се е самолекувал. 

Морбили: Истерия или реална опасност?

Мъжът не е бил имунизиран срещу заболяването. В момента състоянието му вече се подобрява и предстои до дни да бъде изписан от болницата. Според медика спрямо установените хора, с които пациентът е общувал преди поставянето на диагнозата, се предприемат съответните противоепидемични мерки. Проверява се техният имунизационен статус и върху тази основа се установяват мерките.

Само за седмица: 25 нови случая на морбили в Кюстендилско

Продължава да расте броят на заразените от морбили в страната

Данните на здравните власти показват, че случаите на заразени значително са намалели през последните седмици и пикът на заболяването е отминал.

В областите Благоевград, София и Кюстендил вирусът засегна най-много хора. От началото на годината досега случаи на морбили бяха регистрирани още в Монтана, Пазарджик и Перник. Затова препоръката е хората, които не са ваксинирани, да го направят.

Междувременно от здравното министерство предупредиха, че няма основание за притеснение у нас заради открития антракс при стадо животни в Северна Македония.

"Над 90% от случаите е кожен антракс  - хора, които са участвали в клането на животното или обработката на месо, при одрсаквания с нож, с кости се получава кожен антракс. Добре е, че е така, защото той лесно се забелязва и съответно лекува с обикновени антибиотици. По-страшно е ако поемем спорите и ги вдишаме", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.