Търсенето ще продължи в сряда сутринта

В сряда сутринта ще продължи издирването на 14-годишно момиче, което изчезна в морето край Варна. След влизане в бурно море детето е дало сигнал, че иска помощ, но спасителите са помагали на момче да излезе от водата. 

Пет часа след като изчезна в морето, тялото на момичето все още не е намерено. Издирват го водолази от варненската пожарна. Преди тях опити направиха и спасителите на Централния варненски плаж.

Около 16 часа няколко деца от варненския квартал Владиславово са влезли в морето да си играят. Две- три деца се излезли след сигнал на спасителите. Едно от момичетата е подало сигнал за помощ с ръка, но не са успели да я извадят. 

Според свидетели, спасителите са закъснели в реакциите. Самите спасители обаче са категорични, че са направили всичко възможно.

„Имаше много малко хора. Момченцето и момиченцето се давеха. В този момент трима спасители се смееха на плажа. Момченцето тръгна да излиза. Тогава се засилиха спасителите. Извадиха го. Момиченцето махаше с ръчички около 10-15 минути и изчезна. Никой нищо не направи”, разказа свидетелката на инцидента Силвия Емилова.

Спасителите са влезли с жива верига за ръце в морето, защото е опасно и за тях. Отричат да са подценили ситуацията.

„Това е несериозно. Спасителите нямат никакво право да вадят някого на сила, освен да го помолят. Това са десетки хора, които влизат там при червен флаг от сутринта. Аз бях на съседния пост. Обадили са се деца, казали, че друго дете се е загубило във водата. Влязоха след около няколко минути 7-8 спасителя от всички постове, но за съжаление нищо не са открили”, каза Деян Русевски, от ”Водно спасяване”.

Три часа след издирването се включиха и водолази. 

"Забелязахме някакъв черен предмет. Докато стигнаха екипите на мястото, вече не беше там", обясни Петър Дамянов от „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Синоптиците предупреждават за мъртво вълнение поне още няколко дни. Морето е с 4 бала вълнение. Спасителите призовават да се спазва ограничението на червения флаг, който изрично забранява влизане в морето, дори на плитко.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.