В района край Руен се отглежда голямо количество земеделска продукция

Тонове мъртва риба изплува в язовир край Руен. Местни жители разпространиха снимки от мястото с въпроса дали районът, където се отглежда голямо количество земеделска продукция, не е заплашен от зараза.

Кадрите с мъртвата риба са заснети преди около седмица близо до язовир Ръжица 2 в Община Руен.

Получили ги и от общината, която отговаря за съоръжението. „Количествата не бяха от тонове риба, както се твърди в сигнала”, каза Алпер Хюсеин, гл. експерт „Екология” в Община Руен.

Проверката установила, че има авария на основния изпускателен кран, а рибата дошла от вливащите се в язовира реки.

Отпадъчни води от рудник замърсиха река Луда Яна

Водоемът е държавна собственост. През 2006 година е отдаден за стопанисване на Сдружение за напояване „Ръжица-Райзбойна”. Според документите с водата от него трябва да се поливат над хиляда декара земеделски земи.

Председателят на сдружението Селим Иса обяснява,че за ремонт са необходими поне 300 хиляди. Сума, която той няма откъде да вземе. По тази причина сдружението е разпуснато, но без да се уведоми Басейнова дирекция.

„За този проблем се знае от контролните органи. Язовирите се нуждаят от такъв ремонт”, каза Селим Иса, председател на СН „Ръжица-Райзбойна”.

Общината в Руен също не носела отговорност за язовира. „Ние като община не можем да преведем пари на това сдружение, за да отремонтира крана или да направи ремонт”, посочи кметът на Руен Исмаил Осман.

Басейнова дирекция извърши проверка и се очаква да излезе с конкретни препоръки.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си