Как се избягва доживотната присъда, може ли да се промени законодателството при случаи със сексуални насилници и решение ли е химичната кастрация?

Случаите като този с малката Кристин стават ежедневие и като под индиго. Студентката от Велико Търново Вероника и телевизионната водеща Виктория Маринова имат сходна съдба, а профилите на задържаните и тяхното поведение е идентично. Признание, бърз процес и… най-много 30 години в затвора. Това се очертава и при случая със 7-годишното момиче от Сотиря.  

Как се избягва доживотната присъда, може ли да се промени законодателството при случаи със сексуални насилници и решение ли е химичната кастрация? 

Има светлина в тунела, но дано не е от идващия насреща влак. Дали ще има следващ случай на престъпление без справедливо наказание? Вероятно въпросът е по-скоро – кога? Ситуацията в Сотиря прилича на отворена Кутия на Пандора, която може да бъде затворена само ако се възстанови у хората чувството за справедливост и най-вече - сигурност.

Две седмици след убийството на 7-годипната Кристин в Сотиря е тихо. Мълчаливо в Пенсионерския клуб се събират хора от сливенското село. Бабата на Кристин – Милка Георгиева е дошла, за да се запознае с друго пострадало семейство. Трайчо Трайков и неговата съпруга са родителите, които преди почти 5 години, преживяха ужаса на Милка. Дъщеря им Вероника беше зверски убита, изнасилена и захвърлена в река Янтра.

„Исках да се срещнем с Вас, защото сме съпричастни към такива случаи и искаме да се обединим и да станем повече, защото и случаите се увеличават. Дано да се прекъсне този хаос в тази държава – всеки да си прави каквото иска и да има безнаказаност”, обясни Трайчо Трайков – баща на убитата Вероника.

Две седмици в Сотиря и околните села се събират подписи с искането подсъдимият за убийството да получи най-тежкото наказание.

„Надявам се тази кауза да стигне до края, да има справедливост. Това е едно невинно, младо дете, което щеше да бъде 1 клас, а не си сложи раничка”, заяви Милка Георгиева – баба на убитата Кристин

Жителите на селото се страхуват, че на 21-годишния мъж ще му се размине най-страшното наказание – доживотен затвор без право на замяна. Ако поиска съкратен процес, той ще получи най-много 30 години лишаване от свобода. Според юристи, дори и да се промени законът и съкратеното съдебно следствие да отпадне, то Мартин Трифонов няма да бъде засегнат.

„Ще бъде приложен законът, който е бил в момента на извършването на деянието, ако той  е по-благоприятен за извършителя. Трябва да бъде изключена възможността за прилагане на съкратено съдебно следствие, което междувременно съществуваше преди 10 години”, обясни зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.  

Тези престъпления много си приличат и затова има обяснение.

„Има общи неща, защото хората, които ги извършват са един типаж – по-примитивни, много неинтегрирни към социалните норми и често в действията им има сходства”, уточни Тодор Тодоров – криминален психолог.

Събрани са над 10 хиляди подписа. Междувременно беше внесено предложение от политици за отмяна на съкратеното съдебно следствие и за намаляване на присъди след самопризнания при тежки престъпления. Юридическото решение няма да бъде нито лесно, нито просто. Предстои да разберем дали ще има промяна в Наказателния кодекс.

Гледайте цялото предаване във видеото

 

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКОТО УБИЙСТВО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.