Темата коментират преподавателят по европеистика проф. Ингрид Шикова и преподавателят по политически науки гл. ас. д-р Катя Христова

„Маловажен ресор, в състава на Европейската комисия, няма. Всеки ресор е важен. Ресорът, който ние получаваме включва много неща - образование, младеж, аудиовизия, както и цифрови въпроси и обучението по тях. Това са много неща, които според мен са важни и които ако Мария Габриел поеме с желание и се опита да развие – наистина би се получило нещо много интересно”. Това коментира преподавателят по европеистика проф. Ингрид Шикова в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

Във вторник Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Номинацията на Мария Габриел обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше "Образование, култура, младеж и спорт". Той вече е преименуван на „Иновации и младеж”.

„В потрфолиото „Иновации и младеж” има множество политики, които до момента са били развивани паралелно в предишните състави на Комисията. Ресорът, който е даден на Мария Габриел, е надграждане на това, за което тя отговаряше в рамките на предходния мандат”, коментира преподавателят по политически науки гл. ас. д-р Катя Христова.

„От една страна, нейното портфолио е изпълнено с множество съдържателни и финансови измерения. От друга страна, това, което получава като признание Мария Габриел, а в нейно лице и България, е идеята за това да се инвестира в младото поколение и в човешкия капитал”, каза още тя.

Мария Габриел: Това, което направихме в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение

„ЕК е съставена от национално номинирани комисари, но те отивайки в Брюксел събличат националните костюми и обличат европейските такива. Трудно е това да се възприеме, но е така. Дори комисарите и да поискат да правят нещо специално за собствените си държави, в речите си те не споменават името на своята държава, а казват „страната, която най-добре познавам”, коментира Шикова.

Според нея в този ресор, България като страна би могла да допринесе за Европейския съюз. „За българите образованието винаги е било много важно. Любовта към него е добре да бъде разпространена навсякъде”, коментира още тя.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.