Коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и финансистът Кольо Парамов

Британският парламент преустанови работа от понеделник до средата на следващия месец. Премиерът Борис Джонсън е в сериозно противоречие с парламента на Великобритания. Какво предстои и какво може да се очаква занапред – темата в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” коментират бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и финансистът Кольо Парамов.

Британският парламент преустановява работа

„Борис Джонсън попадна в тази ситуация, защото той беше обещал преди 2 години, след като напусна Министерството на външните работи, да реализира тази програма в най-суровия й вариант и заради условието, че това обещание съвпадаше с някои от големите консерватори, тогава те го подкрепиха и направиха цялата тази поредица от мерки, които доведоха ситуацията дотук”, заяви финансистът Кольо Парамов.

Според него нещата колкото и да са парадоксални на пръв поглед са много сериозни. „Лошо е, че у нас цялата ситуация не се разбира в детайли. Хитростта на Борис Джонсън, която виждаме и в последните дни, по всяка вероятност, ще му изиграе лоша шега”, каза още той.

„За добро или за лошо демокрацията във Великобритания все пак спечели”, заяви Милен Керемедчиев. „За добро е, защото парламентът беше избран от гласовете на гласоподавателите. Джонсън е избран от 90 000 поддръжници на Консервативната партия. За лошо обаче е, защото в крайна сметка той имаше силното желание да разреже гордия възел, който наистина няма разплитане. Парламентът не му позволи той да провежда твърди преговори, т.е. той няма да има асото, което беше сложил в ръкава си за твърд Brexit”, обясни още той.

СЛЕД Brexit: Какво следва за българите?

Керемедчиев заяви, че шотландският върховен съд е решил, че суспендирането на парламента е незаконно. „Това е точно противоположното решение на британския върховен съд. Очаква се и ирландският да вземе решение. В момента даже и съдебните институции са 50 на 50 дали суспендирането на парламента е правилно или неправилно. Кашата както се вижда е абсолютно пълна”, коментира още той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.