Жителите на Гълъбово поискаха топлоцентралата да заработи по-екологично

След санкциите и проверките, от ТЕЦ „Брикел” обещаха да спрат замърсяването на близкия град. От централата признаха, че експериментално са горили и битови отпадъци. В сряда жителите на Гълъбово се срещнаха с шефа на „Брикел” в общината.

Жителите на Гълъбово поискаха топлоцентралата да заработи по-екологично. „Искаме градът да се промени. Искаме да е чисто, да е приятно и да не се притесняваме д аси отваряме прозорците. Никой не иска да се затварят предприятия и да остават хора на улицата. Искаме да има модернизация, да има инвестиции”, каза един от жителите на Гълъбово.

„Настояваме да се построи някаква инсталация, някаква система, която да пречиства въздуха, за да няма такова замърсяване и да не се чувства миризмата на сяра. Относно боклуците – ние не желаем да се горят боклуци, които са опасни за нашето здраве”, коментира жена, жител на града.

РИОСВ-Стара Загора спря ТEЦ „Брикел“

От ,,Брикел” потвърдиха че са изгаряли неопасни отпадъци като част от експериментално горене, но са спрели в края на август. Изгорени били около 17 000 тона, но имали разрешение от Регионалната екоинспекция в Стара Загора. ,,Брикел” получи разрешение за експериментално изгаряне на РДФ, съвместно с въглища. Стартирахме на 28 юли експеримента и на 21 юли го спряхме по наше искане”, заяви изпълнителният директор на ТЕЦ „Брикел" Янилин Павлов.

РИОСВ нареди на ТЕЦ-а да отстрани неразрешените и съхранявани на територията на централата горива. Това трябва да стане до 25 септември. Ако това не случи и „Брикел” остане затворен, детски градини, болницата и училища в Гълъбово остават без парно. „Цялата преносна система на парното е на собственост на ,,Брикел”. До една седмица започваме основен ремонт на всички улици в центъра, спечелихме една от програмите. Не ми се мисли ако трябва пак да се копае наново или пък да се изграждат нови отоплителни системи в болницата, в училища или в детски градини”, заяви кметът на Община Гълъбово Николай Тонев.

Спират два от генераторите на ТЕЦ-а в Перник, използвали неразрешено гориво

От ,,Брикел” заявиха, че вече отстраняват нередностите и запрашаването постепенно щяло да спре. Обещаха да инсталират и станция, която да замерва въздуха и да информира гражданите за качеството му.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.