Президентът видя намеса в работата на обществената медия, а премиерът - саботаж срещу правителството

Нов задочен спор между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Този път заради спирането на сигнала на БНР и за временното отстраняване на журналиста Силвия Великова от съдебния ресор. Радев видя намеса в работата на обществената медия, а Борисов - саботаж срещу правителството.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията. Това е фундаментална ценност, очевидно в България е криза”, заяви Радев.

Държавният глава настоя службите да направят проверка, защо в петък е спряло излъчването на програма „Хоризонт”.

„БНР не е спирало дори по време на войната. И този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно и държавата се управлява през нечии телефон, а не чрез институциите. Както е нормалната европейска практика”, поясни президентът.

Борисов: Почти всеки ден откривам заводи и нови училища (ВИДЕО+СНИМКИ)

По повод отстраняването на Силвия Великова от ефира на БНР премиерът коментира:  „Това беше саботаж срещу правителството, срещу свободата на медиите в лицето на Силвия Великова, която аз лично защитих. Мисля, че тя знае, че не само правителството, но и ние като партия нямаме участие". 

Президентът призова за оповестяване на мотивите за спирането на програмата на БНР

Той допълни, че не се бърка в работата на медиите. „Както виждате аз излъчвам по Facebook, който иска да ме гледа”, поясни премиерът.

Борисов очаква също отговори от службите и обърна внимание, че журналистическият протест е бил използван и от партии.

„Саботажи планирани, целенасочени да строшат системата. Как една партия протестира заедно с група журналисти? Свободните журналисти трябва да работят свободно. И да са еднакво отдалечени от всяка една партия. Как допускат само една партия на протестите, прави ли ви впечатление?”, пита премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.