Темата коментира социологът Първан Симеонов

Българите са склонни да подкрепят всякакви мерки, с които да се въведе повече ред в училищата – униформи, забрани, учители да посещават домовете на ученици при отсъствия. Това сочат резултатите от изследване, финансирано и проведено от „Галъп Интернешънъл”. Проучването е проведено по метода „лице в лице“ сред 802 души между 4 и 10 септември. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

АГРЕСИЯТА В УЧИЛИЩЕ: По-малко случаи в София, повечe - в национален мащаб

„Трябва да се направят няколко уточнения. Данните показват ясните разлики в мирогледа на поколенията у нас по въпроса как да бъдат възпитавани децата и дали шамарите са метод за дисциплиниране. Младото поколение е по-либерално настроено. По-възрастното приема по-лесно един възпитателен шамар от учителя. Някои маргинализирани общности не са против агресията между учениците”, поясни в ефира на „Здравей, България” социологът Първан Симеонов.

АГРЕСИВНИТЕ ДЕЦА: Какво се случва с проблема и жертвите?

В предаването той коментира и предстоящия местен вот у нас. 

„Предстои грозновата предизборна кампания. Ако тези гадости имат автор, е хубаво той да знае, че обикновено накрая се получава контраефект. Имам чувството, че най-лошото предстои. Особено в София има сериозен страх заради битката за кметското място”, смята Симеонов.

„Част от усилията са свързани с опита да се апелира към либералите. Това, че десницата ще реши балотаж в София, е клише. В такива избори значение започват да имат и тези, които са по-дистанцирани от политиката. Значение започва да има и електоратът на ВМРО и НФСБ”, коментира още Симеонов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.