По летищата се извиха огромни опашки, а бизнесът има опасения, че това е само началото

Ден след фалита на британския оператор „Томас Кук” започна най-голямата спасителна операция в мирно време. 600 000 души остават блокирани в различни части на света. Застрахователни компании и правителства координират усилията си, за да приберат по домовете им изоставените туристи.

Хиляди хора се оказаха блокирани в различни краища на света без да имат избор как да се приберат. По летищата се извиха огромни опашки, а бизнесът има опасения, че това е само началото.

След фалита на „Томас Хук”: Спешна среща на хотелиери и туроператори в Министерството на туризма

„Това е земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер. И сега чакаме цунами - това, което ще предизвика още по-голямо бедствие.”, заяви Михалис Млатакис - президент на Асоциацията на туристическите агенции на о-в Крит. 

В социалните мрежи стотици потребители се оплакаха, че авиокомпаниите спекулират, като изкуствено са завишили цените на билетите няколко пъти и принуждават хората, блокирани на хиляди километри от домовете си да плащат огромни суми, за да се приберат.

Най-старият туроператор в света прекратява дейността си

„Много е стресиращо. Прекарахме няколко часа в интернет, разбрахме, че трябва да дойдем тук по-рано, но никой не знае какво се случва. Да, трябва да се приберем вкъщи, но много хора изгубиха работата си с фалита. Ужасно, нали?”, коментира Антъни Тентс - пътник от Великобритания.

Гневът ескалира, след като се разбра, че шефовете на „Томас Кук” са получили 50 милиона лири бонуси година преди фалита.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.