Министърът на туризма поясни, че всички дъщерни компании на дружеството са фалирали

Всички дъщерни дружества на туристическия гигант „Томас Кук” в Германия, Австрия и Полша, обявиха фалит.

Това стана ясно на извънреден брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова.  министерството създава гореща телефонна линия по случая. ще се инициират и законови промени за въвеждане на допълнителна застраховка за туроператорите, която да покрие такива рискове.  Остават и притесненията за следващия туристически сезон.  Ангелкова ще замине за германия, за да се опита да пренасочи записванията за следващото лято през други туроператори.

СЛЕД КОЛАПСА НА „ТОМАС КУК": 600 000 души остават блокирани в различни части на света

„Абсолютно всички поделения на "Томас Кук" и в континентална Европа обявиха фалит, така че всички 5940 туристи, които в момента се намират в България съответно и имат своите резервации до 13 октомври, ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи, както за престоя, който в момента е в страната и съответно за извозването е за сметка на застрахователите.Разбираме притесненията и в двете страни. Нормално е всички да бъдат притеснени - и хотелиерите и другите представители на сектора, нормално е и туристите да бъдат притеснени. Затова ние искаме да бъдем на място и да съдействаме с всякаква необходима информация, за да се избегнат излишни притеснения или погрешни тълкувания. "Астрал холидейс" като посредник към засегнатите имат ангажимет да съдействат, това, което има, разбира се говоря в момента от тяхно име и информацията, която имаме от тях - да ги информира за съобщенията, които изпращат застрахователите и съответно формулярите, които следва да бъдат попълнени. Всички туристи  - тук говорим само за туристите, които са в България в момента, ще получат всички разходи, които са направили за своята почивка. Тоест те ще бъдат обезщетени. Друг е въпросът свързан с пак казвам - разходите на хотелиерите. Те се нареждат по общия ред на кредиторите и поради тази причина ние в момента търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша, така че да подадем колективен иск и съответно да има по-голяма тежест.

Ситуацията е изключително тревожна, изключително тежка за сектора, защото това в момента създава много сериозен проблем във връзка с планирането на сезон 2020. В тази връзка сме предприели следното - аз и в момента съм в контакт с моите колеги в Германия, Полша, Великобритания, Франция , така и разбира се с ръководството и представителите на другите големи туроператорски компании, които оперират на пазара у нас.  През следващата седмица предвиждам и посещение на място в Германия основно, за да можем капацитета, който бяхме уговорили от "Томас Кук" за лято 2020 година с общи усилия да бъде пренасочен към другите големи туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който в момента анализираме.  Изключително ключово е да спасим сезон 2020 от гледна точка на преговорите и записванията, които и в момента текат и не само от страна на България, но и от всяка друга страна. В момента това, което имаме като информация е, че голяма част от седалковия капацитет на чартърните авиокомпании, които оперират към България, е бил заделен  за "Томас Кук" и този чартърен капацитет, който имаме като информация, че е договорен с "Томас Кук" за 2020 година ние ще се опитаме да съдействаме да бъде пренасочен към останалите големи туроператорски компании, така че да не се оказваме с доста сериозен спад за лято 2020 година”, коментира министърът  на туризма Николина Ангелкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.