Темата коментира директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов

Няма разлика в цената на отопление с климатик и парно. Това каза в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов за парното като най-евтин вариант за отопление през зимата.

"Парното си остава константна величина през годините и е било най-евтино, с изключение на някои видове сгради, в които има отказали се, кражби и дори несправедливо разпределение на енергията. Сградите след 2001 г., където има и изолации, там парното е най-икономически изгоден вариант за отопление", каза още Николов.

По думите му няма разлика в цената на отопление с климатик и парно. "Отоплението с климатик обаче означава, че в дома ни няма има топла вода. Цялостната сметка няма да е толкова различна при тези видове отопления, но климатикът е в пъти по-ефективен от обикновената печка", каза още Николов.

Как да намалим разходите за ток и парно?

Според него конвекторните печки завъртат въздуха по определен начин, но от гледна точка на икономията не се различават от останалите електроуреди. "Всички електроуреди имат еднакъв коефициент на полезно действие. Единствено при климатиците и термопомпите има енергиено спестяване", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.