Те са транспортирани в болницата в Стара Загора

Двама работници пострадаха при производствен инцидент в ТЕЦ "Марица Изток" 1.

Инцидентът е станал около 16,30 часа. Бригада е почиствала шахта на помпена станция за отпадни води. Единият от работниците паднал. Другият се опитал да го хване, но и той е бил повлечен. Вероятно двамата са вдишали отровни сероводородни газове. Първоначално и двамата са приети за лечение в болницата в Гълъбово, но по-късно са преместени в Университетската болница в Стара Загора,

„По-тежко пострадалият пациент е в коматозно състояние,на изкуствена белодробна вентилация с нестабилна хемодинамика и токсикацията е сериозна на този етап. Аз знам,че е паднал в някаква шахта с отпадни води, а там има неорганични газове -сероводород,амоняк,всякакви”, обясни д-р Петко Михайлов от отделението по реанимация в лечебното заведение.

По последна информация състоянието и на другия пострадал се е влошило. Наложило се е да бъде извършена и черепно-мозъчна операция.

От ТЕЦ-а излязоха с официално становище за инцидента. Ето какво се казва в него: "Днес, 30 септември, на територията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” /"Марица изток" 1/ бригада от двама служители - един от „ЕЙ И ЕС България”и един от фирма изпълнител, са претърпели инцидент при почистване на шахта на помпена станция за битови отпадни води. Осигурена е незабавна евакуация на двамата работници, които са откарани в болницата в град Стара Загора. Доц. Георги Арабаджиев, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Стоян Киркович” съобщи, че единият от пострадалите е в стабилно състояние - с мозъчно сътресение. Другият пострадал е с белодробен оток и тежко общо състояние. Той е на апаратна вентилация, като лекарският екип предриема всички необходими реанимационни действия".

Ръководството на „ЕЙ И ЕС България” следи изключително внимателно състоянието на двамата пострадали и е готово да предприеме всички необходими действия за осигуряване на тяхното лечение", пише още в становището на ТЕЦ-а.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.