Запрашен въздух в Плевен и Варна тази сутрин

Днешният ден ще е слънчев и топъл с температури между 25 и 30 градуса. Най-топло ще е в централните части на Северна България, районите на Пловдив и Пазарджик и в Югозападна България. След обяд се очаква малко по-значителна облачност в Югозападна България, но без валежи.

В планините вятърът ще е силен, на моменти със скорости до 50-60 километра в час. 13 градуса ще е дневната температура по високите части, а в ниското – до 20. По крайбрежието, след вчерашните летни температури, днес ще е малко по-хладно – в най-топлите часове термометрите ще гонят 24-27 градуса. Морската вода ще е около 21-22 градуса.

Лятото продължава и в сряда, и в четвъртък с температури около 30 градуса. В четвъртък следобед ще започне захлаждане, което ще се усети още в петък, когато температурите през деня ще паднат до 16 градуса. Валежи ще има почти в цялата страна, ще преминат от запад на изток. През почивните дни ще спре да вали, но ще остане хладно с дневни температури около 20 градуса.

Въпреки захлаждането, октомври засега не обещава сняг, обясни пред NOVA  климатологът Георги Рачев. Към 8 октомври може да има съществени валежи.

„По отношение на валежите през октомври ще са нормални и по-ниски от нормалните. Има разминаване в прогнозите за температурите”, обясни Георги Рачев.

Според прогнозите му зимата тази година в Европа ще е топла, а в България ще е нормална, а може и малко по-топла.

Замърсяване на въздуха тази сутрин

Две от станциите за измерване на чистотата на въздуха засякоха по-значителни стойности на концентрацията на фини прахови частици. Данните са от портала на Европейската комисия. В Плевен и Варна рано тази сутрин бяха измерени стойности малко над нормата от 50 микрограма на кубичен метър.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.