По предварителни изчисления загубите са в размер на 200 000 киловатчаса месечно

Незаконно ползване на електроенергия в промишлени количества са установили от ЧЕЗ Разпределение при проверка в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

НА ПРАГА НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН: Как да се греем по-икономично вкъщи?

При проверката, направена на 25 септември, екип на дружеството е открил незаконно прекъсната електропроводна линия средно напрежение и присъединен трансформаторен пост, скрит в едно от халетата на проверявания обект. Проверката е направена съвместно с представители на МВР, които са извършили процесуално-следствени действия на място. По информация от присъстващи, обектът се използва за производство и пакетиране на готова продукция.

По предварителни изчисления загубите са в размер на 200 000 киловатчаса месечно. Количеството електроенергия е достатъчно за захранването на 1000 средностатистически домакинства. Това е една от най-мащабните кражби от един обект, установявани от дружеството.

Няма да има промяна в цената на тока и парното до Нова година

От ЧЕЗ Разпределение информират, че използват комплекс от високоефективни методи за установяване на кражби на електроенергия, в резултат на което, при проверка, се постига пълна разкриваемост на незаконното потребление на ток. Въведените наскоро специални стикери върху електромерите, работата с рефлектометри, които дават информация за директни присъединявани под земята, отчитането по райони чрез балансови електромери, лабораторните коли и др. са предпоставка за успеваемост на акциите за разкриване на кражбите.

С настъпване на есенно-зимния сезон и увеличаването на консумацията на електроенергия проверките ще зачестят, предупреждават от дружеството.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.