САЩ обявиха, че ще облагат редица стоки от Стария континент с 25%

Съединените щати отвориха нов фронт в търговската война с останалия свят. Това стана с обявяването на нови мита върху стоки от Европейския съюз. Те влизат в сила след 2 седмици. Френски вина, шотландско уиски, италиански сирена и много други стоки ще бъдат облагани с 25% мито. В Европа вече готвят контрамерки.

Италианците са сред силно засегнатите, защото голяма част от хранителните им продукти ще се облагат от новите мита на Съединените щати.

САЩ налагат нови мита на емблематични европейски стоки

„Приятелски държави не трябва да предприемат ходове едни срещу други”, коментира  Анджело Колапичони.

Съединените щати ще налагат мита, след като Световната търговска организация отсъди, че Европейският съюз създава нелоялна конкуренция с дотации на авиогиганта „Еърбъс”.

„Не виждам смисъл във всичко това. Но живеем във времена, пълни с безсмислици. Най-лесните неща се превръщат в голям проблем”, смята Алесандра.

В Шотландия определиха новите мита като признак на по-големи проблеми. Уискито, което шотландците изнасят, ще бъде облагано с 25% налог. Местното правителство каза, че действията на Вашингтон показват колко нереални са очакванията на Великобритания, след Brexit да договори изгодна търговска сделка с американците.

„Съжаляваме за тяхното решение. Това е ход, който на първо място ще удари американските фирми и американските потребители. После ще направи преговорите за споразумение по-сложни”, заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия.

Световната търговска организация разрешава на Вашингтон да наложи мита върху стоки на стойност 7,5 милиарда долара. Това далеч не е края на историята. Европейският съюз съди американците за същото - дотации на авиогиганта „Боинг”. Решението се чака в скоро време и вероятно ще е същото, но срещу Вашингтон. Европа вече е готова със списък на американски стоки, върху които ще наложи мита. Експерти казват, че големият губещ от такава война е потребителя, върху когото търговците ще прехвърлят тежестта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.