Освободена е временно изпълняващата длъжността началник на инспекцията

Трима от арестуваните по разследването за корупция и длъжностни престъпления в ДАИ-Пловдив остават в ареста. Те са с дългогодишен стаж. Временно изпълняващият длъжността началник на ДАИ-Пловдив Анна Генова е освободена от ареста, тъй като няма доказателства тя да е участвала в схемата.

Разследващите твърдят, че схемата, по която са притискали собственици на транспортни фирми, действала от две години. Влизат на проверка, откриват нередности и искат подкуп, за да не съставят актове. Сумите варирали от 2 до 5 хиляди лева. А много от нарушенията инспекторите си измисляли.

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив

Колко точно са забогатели инспекторите не се знае. Факт е обаче, че един от задържаните си е купил 12 имота само за последните 2 години.

За изненада на разследващите голяма част от изнудваните фирми отказват да съдействат. Предпочитали да плащат подкупи, за да си гарантират спокойствие.

След акцията в ДАИ-Пловдив: Арестуваха още един собственик на транспортна фирма

„Това е бизнес мазохизъм", заяви Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. 

Затова сега ги чакат данъчни ревизии и отнемане на лицензите. Според Съюза на международните превозвачи подкупите са давани  от недобросъвестни фирми, за да работят в сивия сектор.

„Те сами предлагат тези подкупи, защото са в изключително голям брой нарушения”, каза още Васил Пиронков, член на Съюза на международните превозвачи.

Задържаните инспектори обяснили, че отчитали подкупите на временно изпълняващата длъжността началник на ДАИ, но прокуратурата не открила доказателства.

За подкупи, извършени чрез изнудване, законът предвижда затвор от 3 до 10 години. Според прокуратурата тримата инспектори са ощетели държавният бюджет с 300 хил. лв.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.