С реформата във ВСС не виждам подобряване на отношенията между съдии и прокурори, заяви тя

„В последно време непрекъснато има атаки ту срещу прокуратурата, ту срещу съда. А много тревожно, според мен, е и това, че в самата съдебна система, между самите магистрати, започнаха много изострени престрелки”. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” бившият министър на правосъдието и четвъртият вицепрезидент на България Маргарита Попова.

„Много скоро направихме реформа във ВСС, която беше рекламирана като фундаментална, и разделихме Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Направихме го. Оттогава с нищо не виждам да се подобрява отношението между тях – между съдии и прокурори, дори и между съдиите в самата съдийска колегия. Това много ме тревожи”, коментира още Попова.

Лозан Панов: Съдийската колегия реагира неадекватно по случая Полфрийман

Тя коментира и полемиката около решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. В понеделник се очаква Касационният съд да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното освобождаване да бъде отменено.

„Не приемам прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии, по недостоен и обиден начин. Не бива да се допуска”, каза Попова. „Ако бях на мястото на съдия Калпакчиев, а и на целия съдебен състав, бих си направила отвод”.

СЛЕД КАЗУСА "ПОЛФРИЙМАН": ГЕРБ с предложения за промени в НПК

„Правото не е догма  и никой не иска магистратите да разсъждават праволинейно”, обясни Попова. „Между нас магистратите има една приказка, че докато съдът не реши, нищо не е решено, какво ще реши съда, ще разберем утре”, каза Попова. „Има хипотеза, ако делото не бъде гледано утре, а в същото време тръгне предложението на ГЕРБ за законодателно изменение, може и да се случи така, че да бъде преразгледано това дело, това не значи, че резултатът ще бъде различен”, каза Попова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.