Очаква се 7 000 души от цялата страна да се съберат в София

200 милиона лева ще влязат в здравеопазването чрез увеличение на цените на клиничните пътеки. Това каза на брифинг в Министерския съвет, след срещата с протестиращите медицински сестри, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„От много години насам може би за първи път такъв огромен ресурс - над 200 млн. лв. ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях - за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, сочи, че обемът дейност е стигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки“, уточни Ананиев.

По-рано днес в София се проведе национален протест с искане за достойно заплащане на медицинските сестри и здравните работници. А синдикати и управляващи преговаряха как да бъдат увеличени заплатите им.

В протеста на КНСБ се включиха медици от десетки болници в страната. Те настояват за минимална работна заплата в размер на 900 лева за сестрите в общинските лечебни заведения и 950 лева за тези в университетските. Освен това, протестиращите поискаха и стартова заплата за лекарите в двата вида болници съответно от 1100 и 1200 лева.

От КНСБ настояха и за допълнителни 200 млн. лв. за болнична помощ от следващата година. „Отношението е вече обидно и е крайно време някой да ни чуе”, сподели една от протестиращите медицински сестри. Друга пък каза, че работи в детска градина и получава заплата от 600 лева при 29 години трудов стаж.

Здравният министър: Няма основание да подавам оставка

Медицинските сестри, които протестираха през март тази година се разграничиха от акта на недоволство. Те са категорични, че проблемите се разрешават на масата за преговори, а не на улицата. БЛС също не подкрепи протеста.

Медици от карловската болница подадоха колективна оставка

Малко след срещата в Министерския съвет от КНСБ обявиха, че е договорено увеличение на парите за здраве в бюджета за 2020 г. Председателят на КНСБ Пламен Димитров обясни, че през следващите седмици ще бъде подписан новият рамков договор, в който ще бъде разписано колко от тези средства ще са за персонал и колко – за разходи. „Ние искаме от всички средства, които са налични към момента - около 2 милиарда, поне половината да стигнат до хората”, коментира Димитров.

"Минимум 3/4 от стойността на клиничните пътеки ще отиват за заплати. И ще бъдат определени проценти за лекари и такива за сестри", коментира здравният министър Кирил Ананиев.

Според синдикатите слабото място остава детското и училищното здравеопазване.  Увеличението там ще бъде с 10%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.