Темата коментират кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Марина Едрева и кандидатът за общински съветник от БСП Милка Христова

„Ролята на общинските съветници е изключително важна. Кметската власт е тази, която изпълнява решенията на Столичния общински съвет и на общинските съвети като цяло. Именно затова е важно е кой стои зад решенията и как се изпълняват тези решения”. Това заяви кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Марина Едрева в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„В настоящите местни избори се набляга основно на личностите на кметовете, което е резонно. Но имайте предвид, че основният върховен на местната власт орган, е Столичен общински съвет. В този смисъл, това е органът, който би следвало да формулира местните политики, а изпълнителната власт, в лицето на кмета и неговата администрация да ги реализира”, коментира Милка Христова - кандидат за общински съветник от БСП.

„Точно тук имаме огромни забележки за начина, по който функционира Столичния общински съвет до момента. Той не изпълнява тази функция, а по-скоро е продължение на администрацията и валидатор на нейните решения", каза още тя. 

ДЕБАТЪТ ЗА СОЗОПОЛ: На какво ще заложат двама от кандидат-кметовете? (ПРОДЪЛЖЕНИЕ)

Относно темата с чистотата на въздуха в София, Марина Едрева заяви, че тяхното разбиране е, че чистият въздух е важен за качеството на живот и имено затова това е поставен голям фокус върху него в програмата на Йорданка Фандъкова. „Още с началото на първия й мандат бяха поставени в основата развитието на екологичния транспорт, а именно – метрото. Заедно с това започна и мащабна програма за обновяване на градския транспорт. София в момента работи по всички необходими мерки за съпричастност на гражданите за включването в тази битка с мръсния въздух”, каза още тя.

„Съгласна съм, че закупихме нови возила, но за съжаление не сме постигнали основното по отношение на градския транспорт – да го направим достъпен, евтин и масов. Факт е, че въпреки новите возила, все още градският транспорт не е предпочитан. Засилването на трафика на личните автомобили все още е един от големите проблеми”, посочи Милка Христова.

„Виждаме вариант за справяне в това, да се преразгледа тарифната система, да има промяна на разписанията, както и да се осигури довеждащ транспорт”, каза още тя.

Фандъкова: Инвестирахме близо 90 млн. лв. в училища и детски градини (ВИДЕО+СНИМКИ)

Относно детските градини в София и оплаквания на родители заради липса на места в тях, Марина Едрева коментира: „Заварихме град, в който бяха раздадени, заменени и продадени над 44 детски градини. Още 20 от тях никога не бяха докосвани заради това, че имаха предписания за пожароопасност”.

„Започнахме от минус 60, днес имаме построени 100 нови сгради на детски градини. Само за тази година са 15. В същото време градът ни продължава да бъде най-притегателното място за страната ни – младите хора идват, създават семейства и раждат деца тук”, каза още тя.

„От 2011 година до миналата година, без изключение, основен приоритет в бюджетите е строителството на детски градини и ясли. При положение, че има недостиг на такива в момента, това означава, че приоритетът не е изпълнен”, посочи Милка Христова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.