Паниката тръгна от слух, че социалните служби отнемат деца от учебни заведения

След като в понеделник хиляди родители прибраха децата си от няколко училища в Сливен, Ямбол и Карнобат, днес част от тях се върнаха в клас, но с притеснение. Паниката тръгна от слух, че социалните служби отнемат деца от учебни заведения. МВР и ДАНС започнаха спешно разследване на случая. 

Първият звънец в основно училище "Д-р Петър Берон" в Ямбол тази сутрин не успя да събере всички деца. Родителите все още са притеснени от слуховете, които вчера плъзнаха в региона, че социалните служби отвеждат децата от училище. „Звъннаха ми - някакви момчета казали, че са вземали деца от училище и се прибрах от работа, ама аз на такива работи не вярва”, обясни Цветан Георгиев, родител на ученик от школото.

Заради слух за отнемане на деца: Родители опразниха училища в три града у нас (ВИДЕО+СНИМКА)

Масово обаче родителите са повярвали и училищата се изпразниха за минути. Днес по-уплашени са децата. „Родителите са поуспокоени, след като вчера разговаряхме с тях на адрес. Днес нещата са по-добре, идват ученици, родители. Може би едно 70 % вече са в класните стаи”, каза Дошка Ченкова, директор на ОУ "Д-р Петър Берон".

Учителите и днес обясняват на родителите, че става въпрос за слухове и няма кой да им вземе децата. От Социалното министерство определиха вчерашната ситуация като провокация. „Това, което забелязваме е, че има сериозно активизиране покрай изборите, така че се надяваме децата да не бъдат използвани като предизборен инструмент. Това са организации, които очевидно имат и външно финансиране”, коментира Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

По думите й има различни организации, които атакуват т.нар. Стратегия за детето. „Тези организации не действат координирано и нямат единни искания”, каза още Русинова. И отново успокои, че деца не се отнемат без повод. При проблем първо се търсят най-близките роднини, които да поемат грижата за тях. 

Междувременно от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излязоха с официална позиция относно настъпилата паника. Те успокоиха, че децата им няма да бъдат отнемани. "Според българското законодателство, не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата", пишат от ДАЗД.

"Всеки гражданин, който има притеснения относно неправомерни действия от страна на служителите от институции или организации, работещи с деца и смята, че са нарушени правата на дете, може да сигнализира на ДАЗД", уточняват още от агенцията.

"И ние, служителите от ДАЗД, сме хора като всички граждани с човешки страхове. Важното е обаче, не дали се страхуваме и дали за малко или за повече време сме се поддали на заблуди, а дали и как успяваме да преодоляваме страховете си, и как ги побеждаваме. И ние, служителите от ДАЗД ще продължаваме да защитаваме позицията, че за децата и родителите семейството е естествената среда за живот, а домът трябва да е най-сигурното и защитено място за тях", се казва още в позицията на ДАЗД.

Темата коментираха и представителите на властта. 

„Няма нито такава стратегия, нито такова нещо. Идете и вижте кой ги лъже. Виждате,че всички казват: „Някой каза””, поясни премиерът Бойко Борисов.

„Тръгнало е от клипове, очевидно имаме роля на пастори, когато говорим за квартал „Надежда”. Манипулации, дезинформация, престъпна злоупотреба”, смята министърът на образованието Красимир Вълчев.

Кой е извършил престъплението, не е ясно. Премиерът обаче имал подозрения.

„Да престанат с тези "костинбродски неща". Лъжат хората, мамят ги”, заяви Борисов.

А от ресорното министерство предприеха извънредни мерки.

„Инструктирали сме всички училища в цялата страна да очакват провокации. Ако нахлуят родители, да освобождават децата. Казах им ден, два да не пишат отсъствия”, заяви Вълчев.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.