Темата коментират журналистът Мохамед Халаф и Мартин Табаков

„ЕС изобщо не е толкова беззащитен по отношение на политиката на Турция. Южната ни съседка търгува най-много с държавите членки на съюза. Освен това тя получава най-големите си преки чуждестранни инвестиции отново от ЕС. Ако се случи такова контролирано пускане на бежанците в Европа, най-лесно за ЕС е да преустанови преговорите за митническия съюз, което няма да се хареса на Турция”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” международният анализатор Мартин Табаков. Според него, ако бъде пусната бежанската вълна, тя ще се насочи към Гърция, а не към България.

Турската офанзива предизвика ново масово изселване в Сирия

„Операцията в Сирия не може да се нарече „Извор на мира”. По-скоро това е „Извор на напрежение” и нова война в държавата. Тя ще завлече и други страни”, каза още  журналистът Мохамед Халаф.Той допълни, че в Сирия в момента има около 12 000 бойци от ИДИЛ, сред които 4000 са чуждестранни.

Турция нанесе въздушни удари срещу кюрдски позиции в Сирия

„Отношенията между кюрдите и САЩ ще бъдат разклатени. Не изключвам да се намеси и Русия. Вашингтон има амбивалентна позиция. От една страна те заявиха, че не подкрепят турската операция, но чрез действията си направиха точно това. Те оттеглиха своето символично присъствие от сирийско-турската граница. Втори път оставиха свободно военно-въздушно пространство, което да бъде използвано от турската авиация. Освен това най-вероятно позволяват на турците да използват разузнавателна информация, която са добили самите американци”, поясни международният анализатор Мартин Табаков.

Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Двамата коментира и действията на Тръмп, които според тях са противоречиви. 

„Тръмп воюва с Иран и й налага огромни санкции. Въпреки това той заяви, че Русия е на Иран”, каза още Мохамед Халаф.

„Решението на американския президент да позволи Турция да извърши своята трета операция в Сирия няма да нанесе щети на щатите. Очевидно е, че Тръмп се подаде на натиск от страна на турския президент", смята Табаков.

По думите на Мохамед Халаф интерес от случващото се имат три държави – Турция, Русия и Иран. „По този начин Башар Асад ще се отърве от кюрдите”, смята Халаф. Според него Ердоган няма да отвори границите, защото не е в негов интерес.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.