Ние още не сме идеални, трябва да положим още усилия, заяви премиерът

Първи коментар на премиера Борисов за отпадането на мониторинга над България. Ден преди избора на главен прокурор, премиерът обяви, че от Брюксел е дошла добра новина за страната ни. Тя обаче трябва да мотивира институциите за още по-сериозна борба за върховенството на закона. Борисов не приема и коментарите на политическите си опоненти, че това е подарък за кабинета и съжалява, че за съседите ни от Румъния мониторингът остава.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В първия си коментар за евродоклада, с който наблюдението над България отпада по досегашния ред, премиерът Бойко Борисов похвали всички, които са работили усърдно и отхвърли  твърденията, че това е подарък от Жан-Клод Юнкер.

ОКОНЧАТЕЛНО: Пада мониторингът на ЕК за България

"Съжалявам, че някои опоненти реагират, че все едно нещо лошо се е случило - било подарък за правителствто. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава без механизъм", каза министър-председателят Бойко Борисов. Той обаче напомни, че отпадането на мониторинга не освобождава институциите от отговорност, даже напротив.

Манфред Вебер и Жозеф Дол поздравиха Борисов за падането на мониторинга

"Отпадането на механизма е нещо добро, но трябва да ни амбицира още повече - всеки ден и всеки час да се борим за върховенството на закона, за борбата с корупцията и контрабандата. Ние, които винаги сме били критични съм себе си, знаем, че още не сме идеални и трябва да положим още усилия", каза още премиерът.

А доказателство, че България бори корупцията, Борисов видя и в успешната битка с контрабандата на цигари. За второто тримесечие на тази година нелегалният бизнес отново спада. 

"Най-лесният начин да се изкарат пари, черни пари е от контрабандата на цигари. Влиза тира и за един ден са разпродадени по пазарите 300 000 евро черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурор,и полицаи, граничари митничари. Помните имената на много знайни и незнайни герои. Това тотално видеонабюлдение и политическа воля и на прокуратурата и на службите мисля, че дава своя резултат", заяви премиерът.

Ударът по контрабандата води до увеличаване на парите в държавната хазна. "Този един процент дава приходи в бюджета над 30 млн. само от акциз. Ако добавим допълнителните данъци като ДДС, говорим за огромни сериозни суми", добави управителят на "Бритиш Американ Табако" за България Мила Маречкова.

"Митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн и това ако го превърнете в цигари, може да сметнете колко тира са", каза премиерът Бойко Борисов.

По-рано през деня Борисов коментира и ситуацията с медиите. За да няма критики, че пресата зависи от частните разпространители, кабинетът реши, че тази дейност ще се извършва от  "Български пощи". "Гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", каза още Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.