Темата коментира директорът на македонския СЕМ Зоран Трайчевски

Европейският парламент прие в четвъртък вечерта резолюция в подкрепа на Северна Македония и Албания за започване на преговорите за членството им в Европейския съюз.

„През последните месеци още от средата на миналата година във фокуса на медиите е темата за евентуалното начало на преговори за членство в ЕС. През последните месеци може да се каже, че сме бомбардирани с информация, което е добре. Македонските граждани имат пълния кръг от информации по темата”, каза пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" директорът на македонския СЕМ Зоран Трайчевски.

На въпрос дали добросъседските отношения между България и Република Северна Македония интересува медиите, Трайчевски отговори:

„Последният голям отзвук беше след изявлението на вашия вицепремиер, г-н Каракачанов. Но темата присъства в тукашните медии само 1-2 дни. Евентуална промяна в отношението на България за членството ни в ЕС беше изненада, понеже не знаехме да се е случило нищо негативно между двете държави. Тиражираше се коментари и на български политици, като предишния български президент, които казваха, че България трябва да бъде ментор за членството ни в Съюза", каза още директорът на македонския СЕМ.

Що се отнася до общото историческо минало, Трайчевски каза, че и тази тема е била доста актуална.

„Дискутираха се коментари както на македонски, така и на български политици и историци. В предходния период това беше тема табу, нищо не се пишеше за това. Сега нещата са съвсем други. Тази тема се коментира открито. Говори се и за нещата, по които нямаме съгласие. По-добре е да има разговори. Когато има диалог, може да се постигне компромис”, коментира Трайчевски.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.