Темата коментират социалният антрополог Харалан Александров и бившият министър на образованието проф. Тодор Танев

„Българите гласуват нормално, няма ексцесии. Резултатите и интересът към изборите са сходни с тези отпреди четири години. Не се очакват кой знае какви промени или новости”. Така коментира изборния ден политологът и бивш министър на образованието проф. Тодор Танев.  

„Ние в България сме много близо до феодализма и по тази причина има местни „големци”. Някои имат скрита властна позиция и не искат да са напред, но искат да командват”, допълни проф. Танев.  

ЕКСКЛУЗИВНО: Как се купуват и продават гласове в Горна Оряховица? (ВИДЕО)

„Съгласен съм, че сме близо до феодализма, но това е така, защото той е близък до природата. Имаш си тартор, който се грижи за теб. Всеки се оглежда, за да разбере кой е важният човек, пред когото да подвие коляно. Много по-лесно е да се ориентираш в един персонализиран свят, в който имаш лична връзка с овластения човек, отколкото да научиш сложната абстракция на демокрацията и на либерализма. Те изискват съвсем друг тип ум, който предполага образование и усилия – неща, по които имаме много работа още”, допълни социалният антрополог Харалан Александров.

В изборно време: Как живеят хората в плевенските села?

„В момента нямаме нов играч и това всички го знаем. Няма кой знае какви новости, които да изникнат в близките 2-3 години. Не очаквам голяма промяна, по една причина – няма причина”, заключи проф. Танев.

Още по темата гледайте във видеото.

Кои ще бъдат новите кметове на България – вижте само по NOVA на 27 октомври. Ключови моменти от целия изборен ден следете и онлайн в сайта ни Nova.bg, както и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.