В следващите 48 часа ще вали дъжд в равнините и сняг в планините

Последните дни на октомври ще са мрачни, дъждовни и студени. В сряда валежи от дъжд ще обхванат северната половина на страната и черноморското крайбрежие. През деня облачността ще се увеличава, като след обяд ще покрие плътно и южната половина на страната. Вятърът ще гони скорост около 20-30 км/ч, по-осезаем - в Североизточна България. С него и дневните температури там ще паднат. В Русе и Силистра те ще бъдат 9-10 градуса, а в останалите райони - между 12 и 22 градуса. Най-топло ще остане в Югозападна България. В планините ще е хладно, но през деня валежи няма да има. Дневните температури по високите частище бъдат до 7 градуса, в ниското – около 13.

По-интензивни валежи очакваме в през нощта и в четвъртък почти в цялата страната. Температурите ще паднат още – до между 7 и 15 градуса. В планините на височина над 1500 метра ще превали и сняг, с по-голяма вероятност - в централните райони на Стара планина.

Захлаждането е резултат от студент атмосферен фронт, който преминава над Балканите. Типичното есенно-зимно време обаче ще трае кратко. Още в петък валежите ще започнат да спират, а температурите ще тръгнат нагоре. През почивните дни облачността ще е разкъсана, но валежи не се очакват. В дните около балотажа за местния вот температурите в най-топлите часове ще стигнат 15-20 градуса.

През първото десетдневие на ноември ще бъдат отчетени най-високите температури за целия месец. Валежи ще има в началото на настъпващия месец, каза в ефира на "Здравей, България" синоптикът Красимир Стоев.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.