Обяснява Петя Алтимирска, председател на сдружението „Кажи”

От днес започна акцията „Седмица в клетка”. Тя се провежда в района на парламента, а протестиращите се затвориха в клетка. Те настояват за забрана на фермите за кожи.

„„Седмица в клетка” е акция, която цели много неща. Тази клетка е позиционирана в София, в близост до Народното събрание. В рамките на тази седмица в тази клетка ще има човек денонощно, хората ще се сменят. Те са подкрепящи каузата. Подтикнати от желанието си да провокират политиците и обществеността, те искат да изразят своята подкрепа за забраната".Това разказа  в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Петя Алтимирска от гражданската инициатива и председател на сдружението „Кажи”.

ПРОТЕСТ В КЛЕТКА”: Природозащитници срещу фермите за кожи (СНИМКИ)

 „Законопроектът е внесен още на 13 септември от 13 депутати в Народното събрание, премина през първа комисия, на първо четене беше приет и сега предстои разглеждане от Комисията по земеделието и храните”, обясни още тя.

„Тези животни са чужд, не местен вид. Те не се срещат в Европа. Европейската норка е изчезнал вид. Американската норка е агресивен хищник с инвазивен характер. Тя има инстинкт за свръхубиване, убива твърде много животни в дивата природа. В нашата природа тя няма естествен враг. Норките често бягат от тези ферми. Те са диви животни, инстинктът им за свобода е много силен. През целия си живот те търсят начин да избягат и много често успяват. Хората около Стара Загора много добре познават този проблем, имаме стотици сигнали от хора, живеещи наблизо, за това как са убили или намерили норка. Или са върнали норка на собствениците и са били обезщетени”, разказа Алтимирска.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.