За първи път към спечелилите кметове имаше само похвали

Остра критика към десницата и анализ на местния вот. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра партията си след изборите. За първи път към спечелилите кметове имаше само похвали, а критиките останаха за опозицията - и отляво, и отдясно.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра новите кметове в НДК, за да ги похвали за добре свършената работа. И вместо да посочи проблемите по места и как да се решат, този път Борисов обяви, че няма да им се кара, защото конкурентите се възползвали от това.

Равносметката след вота за ГЕРБ е - 17 областни и 140 общински кметове.

„Използвайки случаите, в които се събираме, а аз ви се карам, тези отсреща започват да си мислят, че са някаква алтернатива, нещо по-силно”, заяви Борисов.

Той обясни и защо имало основание ромите да предпочетат да гласуват за ГЕРБ.

„Бойко имат право да го обичат. Вървете, гледайте навън – метат като пчелички, работят, работят. Ние сме им осигурили децата да бъдат толкова образовани, колкото и нашите и да си изкарват с честен труд парите”, заяви премиерът.

И отговори на атаките от БСП с пример от президентските избори през 2016 г.

„Оказва се, че Радев го обичат повече – 40 915 са гласували за него, а за Цецка тогава 19 хил. Два пъти повече са обичали Радев”, каза Борисов. 

Той разкритикува и десните от „Демократична Българи” заради отношенията им с Мая Манолова на балотажа в София.

„Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница от „Демократична България”, това са деца и внуци на бившата червена номенклатура. В някои градове с колегите от СДС бяхме противници, където коалицията не можа да излъчи единна кандидатура. После борихме с политически мотиви – някъде победиха те, някъде ние. Но когато става въпрос за антикомунизма, демокрацията, няма какво въобще да се замисляме. Някак си услужливо една седмица слушах само за Благоевград и Русе”, каза още премиерът и лидер на ГЕРБ.

Своя политически прочит на партийния форум направи и Росен Плевнелиев. Според него още в следващите месеци ще се заговори за генералска битка през 2021 година, когато ще гласуваме на парламентарни и президентски избори.

„И тази битка ще бъде прожектирана от всякакви политолози, социолози, всичките тези герои от президента Радев, Нинова, Манолова, Слави Трифонов, включително и Иван Костов като идеолог на ДБ. Ще има генералска битка между генерала президент и генерала премиер. Аз питам защо трябва да е генералска тази битка? Според мен истинска битка ще бъде не генералска, а битка на ценностите”, заяви Плевнелиев.

А докато чакат 2021 година, всички избиратели ще разчитат избраните кметове да изпълнят своите обещанията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.