Как да неутрализираме екстремистката идеология?

Експерти от цял свят се събраха от вчера в София на международна конференция  за предизвикателствата пред сигурността. Форумът се провежда във Военната академия.

"Тероризмът е част от нашето ежедневие, основно заради използването на киберпространството. Терористите са в интернет, навсякъде и поради регулацията на това пространство, те могат да проникнат в много лични наши пространства, дори в стаите, в които спим. Пред тях няма граници и врати", каза пред камерата на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" д-р Бен Яков от Институт по контратероризъм в Израел.

Той обясни, че светът още не е разбрал, че сигурността не е проблем само на една отделна държава. "Всички трябва да го разберем. Това е проблем на всяка една държава. Някои страни все още не са засегнати от терора в големи мащаби, но те не бива да разчитат на това занапред. Ако нямат достатъчно добре изградена система за сигурност, те ще дадат пространство за действие на терористите, особено в страни, където има слаба държавност в страни като Сирия и Африка", каза още д-р Яков.

ЕП: Терористичното съдържание в интернет трябва да се премахва в рамките на час

По думите му последните тенденции в тероризма са джихадистите. "Основното е използването на киберпространството, не само за кибератаки. Последните тенденции са т.нар. "вълци единаци", но аз предпочитам за тях термина "независим активист" - човек, който е не просто терорист - джихадист, а привлича все повече последователи. Такива хора има не само в САЩ, но и в Европа", заяви той.

Според него социалните мрежи станаха една от основните платформи за изява на терористите. "Чрез социалните мрежи се опитват да привличат все повече хора към своята организация. Без съмнение трябва да се отчита влиянието на т.нар. "независими активисти", без значение дали са част от тази организация", каза д-р Яков.

"На първо място трябва да говорим за това какви са начините за спиране на прогреса на движението ИДИЛ, след това да се обсъди практическата подготовка за превенцията с цел такова явление да не се допуска отново и накрая да говорим за уроците, научени от воденето на тази битка. Борбата срещу тероризма изисква подготовка, а след като сме се подготвили, започваме действия", каза още президентът на Иракските военни университети ген.-лейтенант Джамил. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.