Нивото на водата се измерва от 1872 г.

Венеция отчете най-лошата седмица на наводнения от век и половина. И в неделя приливът беше над 150 сантиметра. Нивото на водата се измерва от 1872 г.

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Пожарникарите започнаха да вадят лодките, които бедствието потопи из целия град. Градът не може да се върне към нормалния си ритъм на живот, а пълна оценка на щетите тепърва ще се прави. 

1 млрд. евро са щетите от наводненията във Венеция (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Не сме подготвени за подобно нещо. Понесохме значителни щети. Със сигурност има методи за предотвратяването на такива бедствия. Трябва да се организираме", смята един от жителите на града.

Много учени смятат, че явлението е пряк резултат от глобалното затопляне на климата. Наблюдават се необичайни процеси, а обичайните са по-екстремни.  

"Като последица от промените в климата, явления като това ще стават по-чести. Работим за изготвянето на стратегия за борба с тях и защита от ефеката на промените в климата", заяви Маурицио Ферла от Националния институт за защита и проучвания. 

Редица известни сгради и исторически обекти са наводнени, като известната опера "Ла Фениче", чиято електрическа инсталация изгоря. Стотици доброволци цяла седмица спасяваха литературни и музикални произведения, картини, скулптури и други произведения на изкуството. И в тази сфера продължава оценката дали нещо е повредено или загубено.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.