След като изслушаха Цацаров в парламента и „Обединени патриоти” дадоха своето "да" за кандидатурата му

„Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен, за да възстановя имиджа на КПКОНПИ”. Това заяви настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, който е номиниран да ръководител на Антикорупционната комисия.

Цацаров беше в парламента, където беше изслушан от депутатите от НФСБ. Той е номиниран за поста от управляващата коалиция, но се оказа, че решението за това не е било обсъждано с Валери Симеонов. След изслушването стана ясно, че и народните представители от НФСБ ще подкрепят кандидатурата. Така Сотир Цацаров получи единодушното одобрение на управляващата коалиция за шеф на антикорупционната комисия. 

 

 

„На едно мнение сме, че трябва да се изчисти законът от прекалените полицейски правомощия за разследване и т.н. СРС-та и прочее. На обхвата на проверяваните лица, тъй като той в момента стига до шофьор на Агенция. Това ще доведе до прекалено натоварване на този орган”, заяви Валери Симеонов.

Същевременно, БСП внесе предложение шефът на Антикорупционната комисия да бъде избиран от президента.

Според Корнелия Нинова това гарантира, че депутати няма да бъдат пазени от разследване за корупция, след като са избрали шефа на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров и Симеон Найденов ще се борят за шеф на КПКОНПИ

„Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава - трябва да сме оптимисти за всички”, заяви Цацаров. Той посочи, че не е  вълшебник, дори и патриархът да го назначава не може да се справи сам с всички. „Ако всички имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред”, каза още той.

На въпрос дали са му изрядни декларациите, Цацаров посочи, че всяка година подава по две декларации. „Всяка година в съответствие с разпоредбите на закона се прави проверка за съответствие", каза още Цацаров.

„Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният”, коментира още Цацаров. „Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в, дай боже, изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието", заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

 

 

Той коментира и заявката на БСП, че внасят своя проект на Антикорупционен закон. Цацаров посочи, че то не е ново. „То бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двете тези или двата законопроекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, на който се обсъждаха антикорупционните модели. Какво е мнението ми по този въпрос сигурно ще ми бъде зададен в хода на изслушването. Ако и БСП и другата позиция се абстрахира и изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения. Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президента назначава членовете на комисията, това не е защото това кандидатствам за тази длъжна, е най-положителният и най-работещият", каза още Цацаров.

„Има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса Антикорупционната комисия да получи това място, което й отрежда закона. При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения", каза още Цацаров.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" номинират Цацаров за шеф на КПКОНПИ

„Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ”, каза Корнелия Нинова. „Не се съмнявам в качеството на никого, моделът е сбъркан, който и да е там. Когато са го излъчили едни хора и утре могат да го сменят, ако той тръгне срещу тях.

„Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателят на КПКОНПИ да се назначава от президента. Защото президентът е избран пряко от народа. Президентът не раздава обществени поръчки, нито еврофондове”, каза още Корнелия Нинова.

„Още при създаването на КПКОНПИ „БСП за България" бяхме против по принципни съображения. Тази комисия беше създадена сгрешено. Тогава ние внесохме своя алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато сега съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни власти. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова.

Тя посочи, че той ако тръгне да разследва обективно, това мнозинство може да го уволни. „По този начин създадена комисията няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото", каза още Нинова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.