В сряда вечерта за президент бе избран Доналд Туск

Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия, обявиха от партията. Това се случи днес на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия. За Мария Габриел гласа си дадоха 442 делегати и по този начин тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

Преди това конгресът в Загреб  избра за президент на формацията досегашният президент на Европейския съвет - Доналд Туск.

Избраха Доналд Туск за президент на ЕНП

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“  и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.

Борисов: С избора на Кристалина Георгиева затворихме устите на много хора (ВИДЕО+СНИМКИ)

 В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

През май 2009 година Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

 

 

Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .

„Това е признание, че и досега сме били успешни, били сме активни и е признание за успешния мандат като комисар. Признание е и за премиера Борисов и е много ясна заявка за бъдещи приоритети”, каза Габриел.

Габриел беше поздравена от Бойко Борисов, който в пост в личния си профил във Facebook подчерта, че тя е спечелила по най-убедителния начин.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си