Според него небостъргачът е незаконен

Новоизбраният районен кмет на „Лозенец” Константин Павлов отправи искане към ДНСК да издаде заповед за премахването на незаконния според него “Златен век”, подкрепено от становище, съдържащо правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса.

„Аз говоря за това, че на лице има постройка, която е незаконна и по смисъла на закона трябва да бъде премахната. Аргументирал съм се защо това е така и защо трябва да бъде премахната”, коментира кметът на район Лозенец Константин Павлов в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

„Относно самата сграда се чака решение от съда, но не по въпроса за законността и, а решение по качеството на строителните работи. Това са две различни неща. Аз по качеството на строителството нямам спор. Дали една незаконна постройка е изградена добре или зле, мен не ме интересува. Вълнува ме дали е законна или не”, допълва той.

ДНСК обжалва решението на съда за възобновяване на строежа на „Златен век”

По думите на Павлов, разрешителното за строеж е изтекло през ноември 2017 година и всичко построено след тази дата е незаконно. Две мнения нямало. От „Артекс” пък твърдят, че разрешителното на сградата е до 2028г.

„След 2017 са влезли нови строителни норми , тоест ако разрешителното е изтекло и ако то е било потърсено отново, то трябва да става по новите правила. По тях, там не трябва да има сгради по-високи от 8 етажа. Продължавам да настоявам – сградата е незаконна”, каза Константин Павлов в студиото на NOVA.

 „Искам да припомня, че с решение от 30 юли 2019г. на Административен съд София валидността на разрешителното се потвърждава и заповедта на ДНСК за спирането на строежа отпада. Въпреки това, ние изчакваме решението на Върховния административен съд, тъй като уважаваме закона”, заяви по телефона арх. Пламен Мирянов, управител на „Артекс”

Съдът отмени забраната за строеж на „Златен век”

Той изрази мнение, че действията на кмета са правен прецедент, тъй като решението на съда е подкрепено от редица експерти в правната област.

„Важното е един достоен кмет на Лозенец да осъзнае важността, смисъла и ползата от една такава сграда. Ако е кмет на място той трябва да помогне всичкото това объркване да се изчисти и сградата да се довърши”, заключи арх. Мирянов.

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.