"За последните 5 дни нито един път не е имало 5 или 20 пъти замърсяване над нормата", обяви проф. Христомир Брънзов

„Много пъти обяснихме, че нормата не е часова, а е за денонощие. За последните 5 дни нито един път не е имало 5 или 20 пъти замърсяване над нормата, както се твърди. Не е имало и 3 пъти над нормата”. Това обяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментар след новините” директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов относно замърсяването на въздуха в София.

„Исках да изясним, че се създава излишна паника сред хората с тези данни. Такова нещо няма, вижда се”, смята той.

3 пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие

Брънзов представи данни от изпълнителната агенция за неделния ден – ежечасните измервания на концентрацията на прах в кварталите „Павлово” и „Надежда”.

„Павлово” е един от високите квартали на София и там след изгрева температурната инверсия се разруши. Замърсяването спадна от 250 микрограма на 20. В другия квартал – „Надежда”, който е по-ниско, инверсията съвсем слабо се разруши и стойностите спаднаха до 50 микрограма, след това се вдигнаха. Това илюстрира факта, че София е в едно котловинно поле и поне 50 дни в годината има температурни инверсии, които продължават по няколко дни”, обясни той.

Отново в пъти по-мръсен въздух от допустимото в няколко града

„Каквото и да се направи. Да спрем изобщо транспорта, да изгасим всички печки в София, самият прах, който е натрупан, отново ще доведе до замърсяване. Този, който казва, че ще направи въздуха на София чист винаги, откровено ни лъже. Това няма как да се случи”, категоричен е директорът на НИМХ.

Зам.-кмет: Зеленият билет няма да оправи въздуха в София

„При всички случаи не трябва да се предаваме. Трябва да се опитаме да намалим емисиите, за да стане въздуха поне малко по-чист. Проведохме едногодишен експеримент, като изследвахме състава на фините прахови частици. Предварителните резултати са, че голямо влияние има вдигането на праха, който го има в града. Отделно са изследвани процента на замърсяване от автомобили и битово горене, както и от външни източници. Почти сме готови с едно истинско изследване”, заяви той.

Фандъкова призова софиянци: Използвайте друг начин за отопление

Брънзов обясни и, че уредите за измерване на прахови частици във въздуха, които масово се използват от гражданите са ненадеждни.

„Тези уреди бяха поставени паралелно до сензорите на Изпълнителната агенция по околна среда и водите и една година бяха правени паралелни изследвания.  Резултатите показаха, че има отклонение до 200 микрограма, при норма 50. Това доста ни смути. Опитахме се да търсим някакви връзки. Производителят твърди, че тези сензори работят до 70% влага на въздуха. При мъгла влажността е почти 100%. Опитахме да направим корекция, но грешката е в конструкцията на прибора”, каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.