Видимостта ще е ограничена в 13 области на страната

Мъгли ще се стелят в низините, котловините и покрай водоемите във вторник. В равнинните райони на 13 области в страната видимостта ще е особено ниска. Жълт код е обявен за цяла Западна и Централна Южна България. По тези места и температурите ще се задържат ниски през деня – от 5-6 градуса на северозапад до 11-12 градуса около Черноморието.

Привечер облачността ще се увеличи от югозапад и в районите на Петрич, Сандански и Благоевград е възможно да превали слаб дъжд. В планините очакваме слаб снеговалеж - на височина над 1200 метра в Беласица и Пирин. В по-ниското ще превали дъжд. Температурите по върховете ще бъдат около нулата, а в предпланинските райони – до 7 градуса.

Средиземноморски циклон преминава в следващите 48 часа южно от България. По Адриатическото крайбрежие и в съседна Гърция се очакват силни ветрове, валежи и от дъжд, и от сняг. В областта Централна Македония е обявен червен код за проливни валежи и гръмотевични бури. Прогностичните модели допускат до 250 литра на квадратен метър дъжд за 24 часа. У нас циклонът ще усили вятъра в Южна България и в сряда очакваме най-сетне мъглите да се разсеят. Валежите няма да са значителни – сняг ще вали в планините над 1300 метра, по-осезаемо в Западните Родопи, Рила и Пирин.

В петък отново очакваме условия за мъгливо време. През почивните дни над Балканите ще се развива още една зона с ниско атмосферно налягане. Ще превали и дъжд, а по високите полета на Западна България - и сняг. Има условия за по-значителна нова снежна покривка на Витоша, Рила, Пирин и западните масиви на Родопите и Стара планина.

Въздухът в районите с трайна мъгла е замърсен над допустимото във вторник сутрин. 10 от станциите в страната отчитат високи стойности на фини прахови частици. Около 2 пъти над среднодневните норми е запрашаването в района на София. Прогнозата е вятърът в сряда да раздвижи атмосферата и запрашаването да намалее.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.