Потърпевшата е подала жалба в полицията

Една история за ранните бракове при ромите, която звучи, като криминален роман. Млада жена се оплака в разградската полиция, че е продадена два пъти от баща си. Версията на бащата, обаче, е друга. Продават ли се още жени  в ромските общности?

Градът е Попово. Семейството - Василеви. Главата на семейството - Илия е обвинен от дъщеря си, че я е продал два пъти и я принудил да живее насила с други мъже.  За първия случай, преди 14 години, бащата не отрича.

ТЪРГОВЦИ НА ПЛЪТ: Кой управлява бизнеса с български джебчийки в Испания?

„Там съм взел пари. Не лъжа, 6 000 лева. Да, тя беше на 14 годинки. Малолетна беше още”, признава Илия Василев.

Оттогава  дъщеря му Виолета живее 13 години във великотърновското село Сушица при новото си семейство. Според  бащата преди две години дъщеря му избягала в чужбина и се запознала с друг мъж. От месец живеела с него в град Завет.

Кой продал, кой купил и кой притежава 29-годишната Виолета, накрая решил ромския съд – Мешерето.

От Виолета Николова, обаче, няма и следа. Не е в Сушица. Не е и в Завет. Предполага се, че се е укрила, за да се спаси от роднините си. Според правозащитната организация на ромите случаят е изолиран.

Баща продал дъщеря си два пъти, мъжът ѝ я карал да проституира

„Този баща е абсолютно маргинален баща. В ромската традиция, никой няма да предпочете традицията пред детето и никой няма да изпрати дъщеря си.Това е абсолютно сериозно”, коментира Теодора Крумова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. От там твърдят, че намесата на институциите по този случай е закъсняла. 

„Тук трябва да се намеси българският съд и той е трябвало да се намеси преди още 15 години.  Защото тогава е била на 14 и всички, които са имали отношение, са подлежали на санкция от закона”, обясни Крумова. Правозащитниците посочиха и примери от съдебната практика,свързани с ранни бракове в сливенско.

„Всички присъди са условни, с три години изпитателен срок, глоба от 170 лв. Причините са смекчаващи вината обстоятелства – ромски традиции , което за мен е абсурдно”, категорична е Крумова.

А дали към днешна дата има престъпление, все още тече проверка на полицията в търговищко и разградско.

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.