Коментират журналистът Георги Милков, волейболната легенда Любо Ганев и криминалният психолог Тодор Тодоров

Тази седмица в "Неделята на NOVA" коментираме някои от най-забележителните истории на 2019 г. с помощта на журналиста Георги Милков, волейболната легенда Любо Ганев и криминалния психолог Тодор Тодоров. 

Тримата говориха за проблемите в здравеопазването, за лекаря, спасил десетки животи при взрива в „Пирогов“ и за това какво ни липсва като нация. 

„Обикновено героите са скромни хора, които не претендират с деянията си. Има такива личности, които всеки ден вършат добри неща, но никой не знае за тях“, заяви журналистът Георги Милков.

„Героите правят правилните неща тогава, когато никой не ги гледа. Д-р Даниел Петров ни показа, че в такива случаи трябва да се действа хладнокръвно“, смята Тодор Тодоров. 

„Често се оплакваме от здравеопазването. Има много неща, с които можем да се гордеем. Човек се оплаква, когато не може сам да намери решение на проблема. Трябва да се фокусираме към това как нещата да се подбрят, а не да мрънкаме. Вероятно лекарят, спасил хората при пожара в „Пирогов“, е осъзнал след това какво е направил. Това е една нормална човешка постъпка“, каза още Любо Ганев.

Какво развълнува света през 2019?

И тримата са на мнение, че условията на труд на лекарите са лоши.

„Всички българските лекари са герои. Геройство е да работиш в тези условия и с това запалщане. Те заслужават някой да помисли за тях. Професията е много отговорна“, заяви журналистът Георги Милков.

„Моята майка е медицинска сестра. Заплатата е повече от обидна. Страдал съм от лекарски грешки, както и съм получавал адекватна помощ. Не е добре да слагаме всички медици под общ знаменател. Всяко стадо си има мърша, както знаем“, каза още Тодор Тодоров.

Политологът Антоанета Христова: 2019 беше година на избори

Освен от протести, годината беше белязана и от много тежки престъпления. За съжаление, десетки хора бяха зверски убити, а някои от убийците се издирваха месеци наред. Благодарение обаче на добрата работа на криминалистите у нас случаите бяха разкрити.  

„Случвало ми се е да работя денонощно. Много е тежко. Това, което те държи е, че си от страната на доброто“, каза  криминалният психолог Тодоров. 

Въпреки че  2019 бе година на проблеми в здравеопазването, протести, тежки престъпления, спортни скандали, имахме и редица поводи да се гордеем. Повод за гордост е Владимир Илиев, който стана спортист на годината.

„Наградата му е напълно заслужена. Имахме и други постижения, но той наистина изпъкна“, каза  Любо Ганев.

Какво още ни се случи през 2019 г. - гледайте във видеото