Пред Темида се изправя Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен даде ход на делото за убийството на 6-годишната Кристин от село Сотиря. Тялото на момиченцето беше намерено в средата на август 2019 г. на метри от дома й. След близо денонощие преследване и стрелба, полицията успя да задържи заподозрения за жестокото убийство. Пред Темида се изправи 21-годишният Мартин Трифонов. Той е с три обвинения - за блудство с малолетна, изнасилване на непълнолетна и убийство по особено жесток начин.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ДЕЛОТО ТУК

Трифонов ще бъде съден по реда на съкратено съдебно следствие при условията на член 371, т. 1 от НПК, като това няма да се отрази на размера на наказанието. Така няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица, като при присъдата ще се използват протоколите от изслушването на свидетели и заключенията на вещи лица при съдебното следствие. Ще бъде изслушан като вещо лице единствено патологът д-р Тома Чаушев.

Окръжният прокурор Пламен Стефанов прочете обвиненията към 21-годишният Мартин Трифонов, първото от които е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване по чл.152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

ПРЕДИ ДЕЛОТО ЗА УБИЙСТВОТО НА КРИСТИН: Какво се промени в Сотиря?

Роднините на убитото дете повдигнаха граждански иск срещу Мартин Трифонов, в който майката настоява за обезщетение от 400 000 лева, а дядото и бабата на Кристин - 200 000 лева за претърпени неимуществени вреди. Те поискаха и изслушване на четирима свидетели.

Обвиняемият отказа да даде обяснение за мотивите за извършеното от него престъпление, като посочи, че това ще стане на по-късен етап. На заседанието присъстваха близки и приятели на убитото дете, които поискаха възмездие и дори саморазправа с извършителя.
Съдът насрочи следващото заседание по делото на 30 януари.

 

“Детето беше удряно в главата, това дори не е за коментар. Този човек заслужава най-строгата присъда. Деянието му не може да го извърши и животно”, каза Ради Новаков, поемно лице присъствало на огледа на тялото на Кристин.

 

 

15 август 2019 година. Сливенското село Сотиря бе сковано от страх и ужас, след като тялото на 6-годишната Кристин е намерено в канавка на метри от дома й. За последно момиченцето е видяно в хранителния магазин до тях.

Районът на селото беше блокиран от полиция, жандармерия, следови кучета и доброволци. Всички издирваха 21-годишния Мартин Трифонов – заподозрян за  жестокото престъпление. Младият мъж е безработен, ниско образован, асоциален, агресивен.

Близо денонощие, районът около Сотиря е буквално блокиран от полицията. Няколко пъти Мартин Трифонов се изплъзва на косъм.  За кратко той бе задържан от селския пастир Ганчо. Мъжът дори успява да го снима.

Мартин Трифонов е задържан след гонка с полицията и отведен в сливенската болница. Ранен в крака, но без опасност за живота.

След убийството на Кристин, семейството й инициира подписка за промяна в закона.  Така, при тежки умишлени престъпления, вече няма да се прилага съкратен процес. Дори обвиняемият да призная изцяло вината си, наказанието му няма да се намалява с една трета.