Това се посочва в писмо на американския посланик в ООН до Съвета за сигурност

Съединените щати са готови да започнат сериозни преговори с Иран, за да се предотврати по-нататъшно застрашаване на международния мир или ескалация на напрежението. Това се посочва в писмо на американския посланик в ООН до Съвета за сигурност.
В него се подчертава още, че убийството на иранския командир Касем Солеймани е било акт на самозащита.

Ескалация на напрежението между САЩ и Иран (ОБЗОР)

Вицепрезидентът на Съединените щати Майк Пенс заяви, че Техеран е наредил на фракциите в региона да не атакуват цели на Вашингтон, а иранският върховният лидер аятолах Али Хаменей поиска край на американското присъствие в Близкия изток. Правителствен говорител на Техеран поясни:

„Ние определено не желаем да застрашаваме живота на хората. Ако искахме, щяхме да предприемем други мерки. Наистина, те трябва да се съобразяват с международното право”, поясни Али Рабжей, говорител на иранското правителство.

 

 

В писмо до ООН, Вашингтон обяви, че е готов да преговаря с Иран за да предотврати бъдеща заплаха за международния мир и сигурност или за нова ескалация от страна на режима в Иран. „Защо скъсахте предишното споразумение? Върнете се към изграждане на доверието. Първата стъпка е да отслабите натиска върху иранците”, коментира още Рабжей.

Камарата на представителите на Съединените щати реши да забрани на президента Тръмп да започне война с Иран, без одобрението на Конгреса. „Няма доказателства за незабавна или специфична заплаха. Случилото се беше шокиращо за много от нас. Липсват доказателства за незабавна заплаха, затова президентът няма да има властта да предприеме военни действия без да се яви първо пред Конгреса”, заяви сенатор Крис Мърфи.

Анализатори обаче отбелязват, че всеки опит за ограничаване на Тръмп има малък шанс да бъде одобрен в Сената, където неговата Републиканска партия има мнозинство.