Темата коментират проф. Антоанета Христова и Кольо Колев

„Гледам да не коментирам действията на прокуратурата, защото те си знаят работата. Те имат информация, която на практика ние нямаме. Почти сигурно е, че когато трябва да говорим за отговорност и вина – водата не е изчезнала от самосебе си. Имало е много знаци за това, че има проблеми там, но и в много други градове. Това означава, че в България, в много дълъг период от време, има много отговорни, които не са си свършили работата за това да има адекватна политика в сферата на водните политики”, това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на „Събуди се”.

Министър Нено Димов беше задържан, а по-късно от ареста той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

„Най-естествено е атаката да бъде към него, защото към днешна дата той управлява министерството. Въпреки, че има сериозна асиметрия в търсенето на отговорност по отношение на институциите”, смята проф. Христова.

„Не е пикът на търсене на отговорност и даване на свидни жертви. Очаквам още. Голяма част от хората ясно виждат отговорността на ВиК, което е пряко свързано с Министерството на регионалното развитие. То следи за нивото на водата и качеството на съоръженията. Не е можело да не знае за какво става дума. Самата Петя Аврамова от трибуната на Народното събрание каза: „Няма страшно, има 10 млн. кубика вода”. Един месец по-късно се оказа, че няма 1/3 от същата тази вода. Отговорността не е само върху Нено Димов. Очаквам да се стигне и до оставката на регионалния министър, както и на по-ниско ниво", заяви социологът Кольо Колев.

Съдът решава ще остане ли Нено Димов в ареста

'Не случайно Нено Димов е задържан за 72 часа, което само по себе си е безумно. Това е престъпление, доказващо се по документи. Всичко това се прави с оглед на обществения отзив. Прави се като пиар акция. Естествено, че има виновен и отговорен", смята той.

Според професор Христова, Борисов не е поискал оставките на Нено Димов и Петя Аврамова, защото ситуацията е сложна и по редицата има много виновни за кризата в Перник.

„Министрите са върха на пирамидата. Всеки управленец знае, че върхът на пирамидата може да изгнива по-надолу и почти със сигурност си знае проблемите вътре”, обясни тя. 

Още от разговора с проф. Антоанета Христова и Кольо Колев гледайте във видеото.