Консулът ни е командирован в Хамбург, където се е срещнал с родителите на малката Катерина

Протест пред посолството на Германия у нас. Причината e отнетото от социалните служби в Хамбург бебе от българско семейство. До крайната мярка се стигнало заради съмнение за насилие.

„Искам си племенницата, искам да си дойде при нас и повече да не ходи, да не ходи в Германия”, категорична е Абелита Христова, леля на Катерина.

Близки на родителите на 7-месечната Катерина пристигнаха в София от Кубрат, за да участват в протеста.

„Дойдохме дотук, за да можем по някакъв начин да покажем нашата заинтересованост към това, което се случва изобщо с моята сестра, с моята племенница, с нашето семейство. Всички са дошли да ги подкрепят. Няма нужда моята сестра да се оправдава за нещо, защото тя нищо не е извършила”, заяви Абелита Христова.  

„Тази система може би е спасила деца, които са изпитали такъв тормоз, но в случая аз съм убеден, че това просто е грешка”, казва приятел на семейството.

Освен близки и роднини на семейството на малката Катерина, в протеста се включиха и няколко сдружения.

ЗА NOVA: Говори майката, чието бебе бе отнето в Германия

„Все повече се отнемат правата ни като граждани и като родители най-вече. Виждаме, че в Германия социални служби, социални работници взеха решение, без съдебна заповед, едно невръстно дете, едно беззащитно бебе, което е претърпяло катастрофа, което е наранено, което все още суче, е отнето от своята майка”, заяви Георги Павлов, сдружение „Родители, обединени за децата”.

Отнеха бебето на българско семейство в Германия (СНИМКИ)

Институциите са в постоянен контакт с родителите на Катерина.

„Консулът от Берлин е командирован. От вчера е в областта и се е срещнал с родителите и с техния адвокат. Оказваме абсолютно пълно съдействие и в България институциите са в координация. Наистина се надявам да се изясни обективната истина”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Захариева за отнетото от родителите му дете в Германия: Работи се в интерес на семейството

За да не се стига в бъдеще по подобни казуси, се планират мерки.

„Ще направим механизъм за това какво държавата може да прави за нарастващия брой случаи, за които получаваме информация. Вероятно през следващата седмица ще има конкретна информация за това какво по принцип може да се прави”, заяви Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

7-месечното бебе беше отнето от родителите му, след като постъпило в болница след катастрофа. Медиците твърдят, че са открили стари травми и кръвоизлив в мозъка и потърсили съдействие от социалните служби. Родителите на Катерина твърдят, че никога не са я наранявали. Пред NOVA майката на момиченцето – Мирена, заяви, че съдът в Хамбург ще решава казуса на 21 януари.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Наталия Йорданова