Учениците от Карнобат и Сунгурларе са във ваканция

 Расте броят на заболелите от грип в страната. Грипна ваканция обявиха в общините Дупница и Сапарева баня. Това става ясно от заповед на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Разпоредено е незабавно изпълнение на всички профилактични и противоепидемични мерки. 

Здравната инспекция предлага и временно прекратяване на всички учебни занятия в училищата на територията на двете общини.

Учениците в Карнобат излизат в грипна ваканция

От утре грипна ваканция е обявена в Карлово и Сопот, както и в общините Карнобат и Сунгурларе.

34% от учениците в Карнобат в понеделник не са били на училище заради заболяване. В детските градини процентът е още по-висок – 75%. Това е причината за обявената от днес тридневна грипна ваканция в общината.

В момента в детско отделение на карнобатската болница няма свободни места, разкриват се допълнителни легло. При нужда пациентите ще бъдат пренасочвани към болници в Бургас.

Обявиха грипна ваканция в община Хисаря

Според здравни специалисти пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари или в началото на февруари.   

„В момента очакваме увеличаване на грипните заболявания. В някои области – Смолян, Сливен, Бургас, Пазарджик, има увеличен брой на заболели с респираторни заболявания. Нямаме проби за изследване за грип от области или общини, които обявяват грипна епидемия”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

В момента в Бургас няма основание за обявяване на грипна епидемия, въпреки че има тревожна статистика – 11 са новите случаи на грип. Още 11 проби са изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория.

Репортер: Цеца Алексова